Kuttet investerings- og driftskostnadene ved å deleie hytten
Arild reduserte investerings- og driftskostnadene ved å deleeie hytten: - Ingen redusert eierskapsfølelse
For 15 år siden kjøpte Arild Andersen og familien hytte sammen med medlemmer av svigerfamilien, noe som reduserte investeringskostnadene betraktelig. Nå anbefaler han andre å gjøre det samme.
Det hele startet da Arilds svoger og svigerinne kom over en hytte på Ustaoset. Da han og andre medlemmer av familien hørte om det, endte de opp med å kjøpe hytta sammen.
"I begynnelsen eide alle deleierene en tredjedel hver, men etter hvert solgte foreldrene til min kone sin andel. Nå eier vi 50 prosent. Svigerfamilien vår bor på Østlandet, så høst- og vinterferien er ulik for oss. Hytta har fungert som et møtepunkt, men den brukes mest individuelt blant familiene, sier han.
- Vi har hatt veldig positive erfaringer med å deleie hytta vår på Ustaoset. Det er så flott at vi også kjøpte leilighet i Frankrike sammen med de samme folkene, ler Arild.
Selv om familien kunne ha kjøpt hele hytta selv den gang, ville det vært en mye større beslutning å ta, da alle investeringskostnader og vedlikehold utelukkende ville falt på dem. Andersen mente at det ville vært mye vanskeligere å rettferdiggjøre kjøpet.
Å ha en hytte har betydd mye for familien
- Jeg føler at tiden står stille i fjellet. Det føles roligere, og man kommer nærmere naturen. Man får også tilbringe mer tid utendørs, sier Arild.
"Når du bor i Bergen føler jeg at du trenger tilgang til fjellet blant annet for å kunne lære barna å gå på ski. Et veldig fint minne var da ungene gikk på ski helt opp til Hallingskarvet for første gang," smiler han.
Da barna var små brukte Arild og familien hytta oftere. På den tiden pleide de å være der i julen, vinterferien, høstferien, påsken og litt om sommeren. Etter hvert som barna ble eldre, svingte bruken av hytta.
"Med større barn kom andre aktiviteter, som fotballturneringer - og så var helgene borte. Nå jobber den eldste i helgene. Vi ønsker også å reise til andre destinasjoner. Det hadde vært vanskeligere å rettferdiggjøre å beholde hytta hvis vi hadde hatt 100 prosent eierskap siden den nå står tom enda oftere», forklarer han.
Ingen følelse av redusert eierskap
Føler du at noen av fritidsboligene er mindre deres fordi dere eier dem sammen med andre?
"Nei, vi føler ikke mindre eierskap. Om noe er det bare marginalt mindre. Vi snakker om den og omtaler den som ´hytten vår´. Den eneste forskjellen er at du selvfølgelig må gjøre noen mer diplomatiske beslutninger om hvilke investeringer, oppgraderinger og innredning som skal gjøres, sier Arild.
"Fordelen er at vinter- og høstferien er asynkron med de andre sameierne som bor på Østlandet. Vi må koordinere litt mer rundt påske, men det er stort sett enighet om alt, både når det gjelder bruk og investeringer. I tillegg , vi har alle et godt forhold til våre hyttenaboer, noe som er en viktig faktor. Hytten vår ligger i en liten klynge med åtte andre hytter."
Ikke vært vanskelig å dele bruken
Andersen sier de har redusert investerings- og driftskostnadene ved å deleie hytten.
"Det hadde vært vanskelig å rettferdiggjøre kjøpet med 100 prosent eierskap med så begrenset bruk. Det er bare positivt at hytta blir brukt mer, både praktisk og bærekraftig. I tillegg har det ikke vært vanskelig å dele bruken, " sier han.
"Vår erfaring med sameie er så positiv at vi som nevnt kjøpte leilighet i Frankrike for ett år siden. Her eier vi 50 prosent. Vi vet at vi har begrenset bruk av både hytten og leiligheten. Vi ser for oss å bruke leiligheten i maks fem-seks uker per år, kanskje noen helger også. På den annen side ønsker vi også å reise til andre steder, så det er ikke praktisk å eie noe 100 prosent."
Ønsker du å vite mer og komme i kontakt med oss?
Oppdag skjønnheten i fjellet hele året.
Fordeler ved å deleie en fritidsbolig med &Hamlet
Hvordan bidrar det å dele hytte positivt til lokalsamfunnet?
Finn ditt drømmehjem
Utforsk fantastiske feriehjem og få de siste oppdateringene.